30 stycznia 2014

SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI



   Jak dotąd nie mam jeszcze na blogu żadnego przepisu na makarony, a jadamy je dość często. Czas więc to nadrobić... Jako pierwszy i ostatnio przygotowywany, więc przepis świeżynka - spaghetti bolognese. Nie wiem czy pokrywa się z oryginałem podawanym w Bolonii , dla nas jest idealny i od lat , z małymi zmianami , (dzisiejsza wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu).

Składniki:
- 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne)
- 2 puszki pomidorów (po 400g)
- 200-300g warzyw pociętych w paski
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba)
- sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka masła nie trzeba)

+ parmezan do posypania
oraz 500g makaronu spaghetti


Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów. Do tego dodajemy warzywa ( ja używam warzyw mrożonych , pokrojonych w paski) i gotujemy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ( najlepiej kolorowym) i odrobiną chilli. Można dołożyć łyżeczkę masła, dla lepszego smaku.



Podajemy z ugotowanym al'dente makaronem spaghetti , posypane parmezanem.



Smacznego :-)