31 lipca 2013

KONFITURA JAGODOWA


Do grona przygotowywanych konfitur dołączyła w tym roku konfitura jagodowa. Przygotowywałam ją pierwszy raz i jak na mój gust wychodzi ona bardzo słodka. Dlatego mimo użycia żelfixu z mniejszą ilością cukru -3:1 , proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Składniki:
-2 kg jagód
-2 op.żel-fix 3:1 ( bez cukru)
-700g ksylitolu (ew.cukru)
-Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Umyte jagody umieścić w garnku z sokiem z cytryny, łącznie nie więcej niż 2 kg. Wsypać do nich proszek z 2 opakowań żel-fix 3:1 i zagotować ciągle mieszając. Następnie dosypać ksylitol i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając. Gotować 2 minuty. Po tym czasie zestawić z ognia i mieszać do zaniku piany. Następnie rozlać do przygotowanych wcześniej słoiczków , od razu zakręcać i odwracać do góry dnem, na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Od kilku lat przygotowuję w ten sposób konfitury i nie zdarzyło się by jakaś się popsuła. 





Smacznego!:)