1 lipca 2013

JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ



    Pyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni. Jogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam go wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec.




Składniki na formę 26 cm :

~ 4 szkl mąki orkiszowej białej
~ 4 jajka
~ 294g masła
~ 1 i 1/3 szkl jogurtu naturalnego
~ 1 i 1/4 szkl ksylitolu ( lub cukru)
~ 2,5 łyżki soku pomarańczowego
~ 1/3 łyżeczki soli
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 3 i 1/4 szkl owoców (ja dałam maliny,jeżyny i nektarynki)
~ kilka kropli olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

W jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól.

W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną,  puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia.

Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać.

Maliny,jeżyny i pokrojone na kawałki nektarynki wymieszać z pozostałą mąką . Wmieszać je delikatnie do ciasta.
Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 26 cm. wyrównać.

Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, ok. 1h i 20-30 minut - do suchego patyczka.
Ja piekłam 65 minut w temp.175*C a następnie przykryłam od góry folią aluminiową i 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyłam jeszcze temp.do 150*C . Łącznie czas pieczenia wyniósł 1,5h.

Ważne jest sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest wypieczone, w przeciwnym razie istnieje zagrożenie zakalcem.

Zostawić do wystudzenia. Można posypać mielonym ksylitolem.