14 lutego 2014

SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE



    Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster pomidora raz mozzarelli, do tego sos na bazie oliwy z czosnkiem i bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese.
Lekkie , smaczne, czegóż chcieć więcej... :-)

Składniki na 2 porcje:
- 2 kulki mozzarelli
- 2 liście sałaty lodowej
- ok.14 pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyżeczki pesto
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny

Na talerz wyłożyć rozdrobniony liść sałaty lodowej. Skropić go octem balsamicznym. Na środku ułożyć rozerwaną od góry do połowy kulkę mozzarelli.

W miseczce przygotować sobie sos, w tym celu do pesto wlewamy oliwę i mieszamy do połączenia składników (kilka łyżek).

Sosem polewamy mozzarellę. Dookoła układamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.



Smacznego :-)