Zawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych, o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję od razu z 2 kg kapusty.
Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby. W tym roku borowików było co prawda niewiele ale mam jeszcze z ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-)
Składniki:
- kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg
- grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym więcej tym lepiej - u mnie 200g
- olej kokosowy bezwonny - ok.1-2 łyżek
- świeżo mielony pieprz
- sól, ok 1/3 płaskiej łyżeczki
I. sposób:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz świeżo mielony pieprz.
W czasie gotowania kapusty grzyby przepłukujemy zimną wodą , zalewamy w garnku wrzątkiem , dodajemy trochę soli i gotujemy na małym palniku ok.15-20 minut. Następnie łyżką cedzakową przekładamy je do garnka z odcedzoną kapustą. Mieszamy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Grzyby lubią pieprz dlatego nasza kapusta jest dość pikantna. Ale można dać pieprzu wedle uznania.
II.Sposób:
Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać trochę soli i pogotować ok.10-15 minut.
Następnie przełożyć je razem z wodą od gotowania do garnka z pokrojoną kapustą i gotować razem ok.30 minut. Nadmiar płynów odlać, doprawić olejem kokosowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Ta wersja kapusty jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna.
Przygotowuję obydwie zamiennie. Obydwie smakują rewelacyjnie.
Smacznego ;-)
super danie
OdpowiedzUsuń