27 września 2015

BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ


   Buraczki schodzą u nas w olbrzymich ilościach. W tym roku zaczęłam je zaprawiać już dość wcześnie, tak by zdążyć przygotować ich wystarczającą ilość na zimę. Na raz przetwarzam 5kg, więc trochę czasu mi to zajmie. Po pierwszych 10kg pozostało mi tylko 10 słoi, tak się wszyscy za nimi stęsknili, że nie mogli się najeść. Przygotowałam w dwóch wersjach.

DOMOWY SOK MALINOWY, BEZ DODATKU CUKRU



   To mój pierwszy sok malinowy, ale zapewniam, że nie ostatni. Ten przygotowywałam z dojrzałych w słońcu, cudownie aromatycznych malin. Na szczęście jeszcze ich trochę rośnie... Aż się sama sobie dziwię, że nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że przygotowanie soku jest takie proste.

25 września 2015

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY, PYSZNE



   Dziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje ogórków kanapkowych. W moim odczuciu te są smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście.

24 września 2015

CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY



   Ten chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy.

23 września 2015

CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE



  Ciasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne,

22 września 2015

MINI SERNICZKI Z OWOCAMI



   Błyskawiczne,  urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch różnych wersjach,

17 września 2015

SAŁATKA Z KALAFIORA Z SOSEM JOGURTOWYM



   Z kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację.

15 września 2015

CZEKOLADOWE CO-NIECO



   Dla wszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-)

12 września 2015

MALINOWA CHMURKA



    Ciacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia.

9 września 2015

PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA



   Po ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty, w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych.

8 września 2015

KOMPOT RENKLODOWY, SMAK LATA NA ZIMOWE DNI



   To nasz zdecydowany faworyt wśród kompotów. Po latach bez- kompotowych, nastąpił u nas powrót do przeszłości... Kiedyś zamykało się w słojach najróżniejsze owoce tak, by zimą mogły cieszyć nas swym smakiem i przypominać cudowne letnie dni.

5 września 2015

ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ



   Gdy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia, najczęściej podsmażam je z wędzonką  i dużą ilością cebuli. Nie jest to częste, bo ziemniaki u nas zbyt często nie bywają... Nie jest to danie ociekające tłuszczem, bo tłuszczu wbrew pozorom nie trzeba wcale dużo, skwarek również.

2 września 2015

SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, BEZ DODATKU CUKRU



   To ulubiona surówka mojej najmłodszej Córci, dzięki której przekonałam się do jej jedzenia. Przez wiele, wiele lat, była to praktycznie jedyna surówka jakiej nie jadałam. Niekiedy gdy dawałam się namówić, by ją spróbować, zawsze była tak samo sucha i bez smaku. Ta surówka, to była "zmora mojego dzieciństwa",

1 września 2015

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA, Z RUKOLĄ, FETĄ I CEBULĄ



   Pyszna, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp.