29 listopada 2018

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ



   Dzieci bardzo lubią makaron, myślę, że nie tylko one... U nas najczęściej bywa do niego sos boloński. Taki obiad to idealna okazja by przemycić trochę mięsa do codziennego menu, za którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera...

27 listopada 2018

KAPUŚNIAK



   W sezonie jesienno-zimowym królują u nas zupy. Zupy są pożywne, rozgrzewające i wcale nie muszą być zawiesiste. Są idealne na tę porę roku. Pokutuje mit, że zupy są tuczące, a to nieprawda. Przecież wcale nie muszą być zaciągane mąką, nasze nie są prawie nigdy. Zupy w wersji dietetycznej jak ta, wcale nie tracą na smaku. Taka zupa, to dodatkowo codzienna, solidna porcja warzyw.

21 listopada 2018

CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY



   Nasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej, w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia.

15 listopada 2018

TIRAMISU WERSJA III - NAJLEPSZA



   Tiramisu w kolejnej III już wersji, myślę iż ostatniej. Ta jest bowiem idealna. Choć poprzednia też była super, to ostatnio (sama nie wiem dlaczego...) po kilku latach, po raz pierwszy wyszedł mi luźny krem (zbyt luźny, mimo użycia takich samych składników i przygotowywania tak jak zawsze...)

14 listopada 2018

KISZONY KALAFIOR



   Nasze domowe kiszonki wzbogaciły się w tym roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi, papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas.

6 listopada 2018

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI



   Moja kolejna miłość- chleb orkiszowy pełnoziarnisty, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie.