25 kwietnia 2017

BURACZKI ZASMAŻANE, SMAŻONE Z CEBULKĄ



  Buraczki smażone z cebulką to ulubiony dodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do kurczaka, gulaszy, dosłownie do wszystkiego.

21 kwietnia 2017

MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE



   Super puszyste, mleczno-maślane - orkiszowe bułeczki śniadaniowe. Idealne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. To ulubione bułeczki mojej Córci, która najchętniej zajada je na sucho, bez żadnych dodatków.

11 kwietnia 2017

BABKA MAKOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ



   Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi się nie tylko na Święta, ale także do weekendowej lub codziennej kawki.

10 kwietnia 2017

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA



   Na wielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest najlepsza. Nie ma dla nas odpowiedniej białej kiełbasy w sklepach...,

8 kwietnia 2017

SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ


   Nie bez powodu mówi się, że ile domów tyle wersji sałatek. Każdy bowiem dodaje do sałatki swoje ulubione warzywa, inaczej ją także doprawia. Ta sałatka jest naszą drugą, udoskonaloną wersją.

5 kwietnia 2017

WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU



   Na wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale to jak się okazuje wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. No chyba, że mamy sprawdzony patent,

4 kwietnia 2017

TIRAMISU WERSJA II



   Dla koneserów włoskich smaków- pyszne tiramisu. Dzisiejsza wersja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno się oprzeć.