29 stycznia 2018
KACZKA W POMARAŃCZACH
Kaczka w pomarańczach, to nasze kolejne smakowite odkrycie. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, choć wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie znajomi, pewnie nadal nie poznalibyśmy jej smaku. A kaczka w pomarańczach jest wprost genialna, to idealna kompozycja smaków.
24 stycznia 2018
CHLEB BEZGLUTENOWY LOW FODMAP, ŁATWY
Chleb bezglutenowy (gryczano-ryżowy) to jeszcze gorący przepis- dosłownie. Dziś znaleziony przepis, chlebek już upieczony, wypróbowany i od razu dzielę się z Wami recepturą. Ten chleb jest wart rozpowszechniania. Jest nie tylko bezglutenowy, on jest jak najbardziej dozwolony także przy zespole jelita drażliwego, jest bowiem Low FODMAP.
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE
Sernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz, w postaci małych ciepłych lodów.
17 stycznia 2018
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY
Pyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że to nie żadne pyzy, itp. Jak zwał tak zwał, dla mnie ważne, że danie wyszło pyszne i zauroczyło nas swym smakiem.
15 stycznia 2018
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI
Znany od lat sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką w nowej odsłonie. Do już i tak pysznego sernika dodałam obok brzoskwiń mrożone porzeczki, nadały sernikowi nutę świeżości, dzięki temu był jeszcze smaczniejszy niż zwykle.
11 stycznia 2018
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE
Już od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie potrzebujemy..., bo za goframi aż tak bardzo nie przepadamy. Jakże się myliłam...
9 stycznia 2018
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście chlebowym. Pyszny, chrupiący (także wewnątrz...).
2 stycznia 2018
FORSZMAK
Forszmak to tradycyjna potrawa regionalna. Choć dla mnie do tej pory nie znana, to dzieci stwierdziły, że danie znają ze szkolnej stołówki ... Na szkolne obiady forszmak bywał dość często, choć nie mieszkamy na lubelszczyźnie...
Subskrybuj:
Posty (Atom)