Składniki:
- 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g mąki orkiszowej typ700 (lub 300g mąki tortowej)
- 8 jajek
- 300g masła
- 200g ksylitolu (lub cukru)
- 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1-1,5 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia)
Lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
- płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada)
Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta masę. Dodać partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej.
Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką i schłodzonej w lodówce) wykładamy ok.1/3 jasnego ciasta, na to 1/3 ciemnego ciasta, następnie 1/3 ciasta jasnego i 1/3 ciasta ciemnego i kolejny raz ciasto jasne i ciemne.
Wypełnioną ciastem formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.
Odstawić na kilka minut w formie i dopiero potem wyjmować.
Przygotować sobie lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo płatkami czekoladowymi słodzonymi ksylitolem.
Smacznego :-)