13 maja 2013

CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Pierwszy raz skusiłam się na takie ciasto. I sama się sobie dziwię, gdyż nigdy nie przepadałam za ciastami z dodatkiem cytryny... I całe szczęście, że tak się stało ,bo to ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom cytryny ;-)
Znalezione tutaj.

Składniki na biszkopt:
-6 dużych jajek (ja dałam 7, bo nie miałam dużych)
-3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego)
-4 łyżki oleju
-1 budyń śmietankowy
-1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej)
-1 mały proszek do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić je z proszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę. 
Żółtka rozmieszać z olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów. Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół. 

Poncz:
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżeczka ksylitolu
-1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2)

Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać.



Krem cytrynowy:
-2 szklanki wody
-2 cytryny
-6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego)
-2 budynie śmietankowe
-300g masła
-1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g)

Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką i zmiksować na gładki krem. 


Krem śmietanowy:
-500ml kremówki(ja dałam 36%)
-1 łyżka ksylitolu
-1 śmietan-fix (nie trzeba) 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno. 

Ponadto:
-gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady


Przygotowanie ciasta:
Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Ja użyłam dwie kostki gorzkiej czekolady(można dać więcej). Dobrze schłodzić.



Smacznego!:)