9 stycznia 2014

CZERWONA (MODRA) KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI I BALSAMICO



   Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe w smaku, wręcz bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej (modrej) kapusty, jak tylko tę przygotowaną z boczkiem, jabłkami i octem balsamicznym. Po prostu POEZJA !
Niewątpliwą jej zaletą  jest to, że z każdym dniem danie to nabiera smaku, więc można, a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych dni, każdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo.
Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem.

Składniki:
- 250g chudego wędzonego boczku
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)
- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki
- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm
- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści
- 150ml octu balsamicznego
- ok.2 łyżki masła
- 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych
- sól i świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego
- ksylitol lub cukier do smaku ( u nas 4-5 łyżeczek ksylitolu ) zależy od słodyczy jabłek


Do rondla wlać kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego ( daję pół na pół), wrzucić pokrojony w paski boczek i nasiona kopru ( gdy dajemy), przyrumienić.



Następnie dodać cebulę i smażyć kilka minut pod przykryciem.



 Kiedy cebula będzie rumiana dodajemy pokrojone jabłka, poszatkowaną kapustę , sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy.


Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.1h , od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby przyprawiając do smaku, dodać także ksylitol lub cukier. Na końcu dodać 2 łyżki masła i natkę pietruszki.

     świeżo po przygotowaniu


       po 2 dniach


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz