7 stycznia 2016

PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE



   Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha
na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach.
Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm, wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-)

Składniki ciasta:
- 500g mąki krupczatki
- 62g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 250ml mleka
- 1/4 szklanki* oleju
- 50g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego

+dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka)

*szklanka 250ml

Składniki kruszonki:
- 220g mąki krupczatki
- 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby)

Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie.
Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta.


W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę.
W rondelku umieścić masło, dodać 1/2 szklanki mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej.
Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy, zalewamy bardzo ciepłą masą z masła, oleju i mleka i mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy na termoobiegu ok.35 minut lub 30 minut w temp.180*C na programie góra-dół.








Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Bez wyrastania? Toż to genialny wynalazek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto ma tak idealną temperaturę, że rośnie dosłownie w oczach... dla mnie bomba... ;-)

      Usuń