Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha
na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach.
Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm, wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-)
Składniki ciasta:
- 500g mąki krupczatki
- 62g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 250ml mleka
- 1/4 szklanki* oleju
- 50g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego
+dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka)
*szklanka 250ml
Składniki kruszonki:
- 220g mąki krupczatki
- 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby)
Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie.
Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta.
W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę.
W rondelku umieścić masło, dodać 1/2 szklanki mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej.
Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy, zalewamy bardzo ciepłą masą z masła, oleju i mleka i mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy na termoobiegu ok.35 minut lub 30 minut w temp.180*C na programie góra-dół.
Smacznego ;-)
Bez wyrastania? Toż to genialny wynalazek:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma tak idealną temperaturę, że rośnie dosłownie w oczach... dla mnie bomba... ;-)
UsuńCiasto jest przepyszne, doskonale wyszło (pierwszy raz:))! Pieczone w sobotę, nadal miękkie i smakowite :) Mniam! I te "niezwykłe" składniki, super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. A wilgotne rzeczywiście jest długo, można je jeść przez kilka dni i nadal jest pyszne. Pozdrawiam 😊
Usuńna razie nie rośnie.....co jest? W piekarniku już 15 minut...nie chcę zakalca...
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia... To ciasto rośnie już nawet przed wstawieniem do piekarnika (niezależnie jakiej mąki używam), m.in.dlatego przygotowuję wcześniej kruszonkę, bo "ciasto rośnie w oczach". Może coś nie tak z drożdżami...?
UsuńMam nadzieję, że jednak wyrósł...
Witam, czy 30 min. to nie za mało? ciasto nie będzie surowe?
OdpowiedzUsuńJak dla nas ciasto jest idealne. I nie jest surowe zapewniam. Oczywiście można czas pieczenia wydłużyć, ale nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam 😊
UsuńWspaniałe ciasto. Piekę zawsze na krupcztce ale ten przepis będzie moim faworytem 😊
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, ciasto przepyszne. Pozdrawiam 😊
UsuńBardzo dobre.Polecam z borówkami
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że smakowało. U nas to nr 1 wśród ciast drożdżowych, na jego bazie piekę drożdżówki z owocami i kruszonką, cynamonki, a ostatnio też jagodzianki 😋
UsuńJaka konsystencja ciasta jest ok?
OdpowiedzUsuńCiasto ma taką konsystencję, że formuję z niego bez problemu drożdżówki, jagodzianki, itp. Czyli porównując z niektórymi drożdżowymi, jest gęściejsze. Nie przykleja się zbytnio do rąk. Natłuszczam dłonie i spokojnie robię z ciastem co chcę
UsuńCiasto jest mega pyszne na drugi dzień jest jeszcze lepsze piekłam pierwszy raz i wyszło bez problemu będę piekła tylko z tego przepisu dziękuję bardzo za przepis dziś piekę z tego przepisu bułeczki drożdżowe.kruszonka jest mega dobra.
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził👍
UsuńPozdrawiam😊