16 września 2021

KOTLETY SIEKANE

 


   Kotlety siekane z kurczakiem, wpadły mi w oko na insta. To proste i pyszne danie na extra obiad. I pomyśleć, że nigdy wcześniej nie jedliśmy takich kotletów... 🙊 No nic nadrabiamy stracony czas...w ciągu miesiąca były już trzykrotnie... 😆😅😅

Inspiracją był przepis ze strony Kuchnia w kadrze, z moimi małymi modyfikacjami, pod nasze preferencje smakowe. Wyszły obłędnie pyszne... mniam...👌😋

Z poniższych składników wychodzi ok. 23 kotletów.

U nas koniecznie z sosem czosnkowym, to jest ta wisienka na torcie... 😋😋😋


Składniki:

- 3 piersi z kurczaka, ok. 700g

- 100g pieczarek

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 5-6 łyżek startego sera (u mnie po połowie mozzarelli i parmezanu)

- 3-4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (typ550 lub700)

- 3 jajka

- 3 łyżki majonezu

- sól (u mnie 1 łyżeczka himalajskiej)

- świeżo mielony pieprz

- tymianek+ oregano

- szczypior

- olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) lub oliwa (olej)


Na łyżce oleju podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę, aż odparuje cała woda. Pod koniec dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiam solą oraz pieprzem, mieszam i odstawiam do przestudzenia.






Do miski kroję umyte i osuszone piersi z kurczaka. Dodaję podsmażone pieczarki z cebulą, ser, majonez, mąkę, jajka, szczypior oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam. 










Nakładam po 1-2 łyżki masy na rozgrzany na patelni tłuszcz i obsmażam po kilka minut (ok. 4), z każdej strony, aż się przyrumienią.






Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas koniecznie z sosem czosnkowym.

Te kotlety są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas, gdy coś zostanie, zjadamy na kolację.


Sos czosnkowy:

- 3-4 duże ząbki czosnku

- 2 łyżki majonezu

- 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej grecki)

- sól i pieprz do smaku


Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, dodaję sól i mieszam. Następnie dodaję majonez, jogurt oraz świeżo mielony pieprz. Przemieszać i można serwować.







Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Ciekawa alternatywa dla w pełni mięsnych kotletów. Z pewnością zawierają więcej witamin, składników odżywczych i wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plusem jest możliwość kombinowania i dodawania ulubionych składników. Nagrodą jest pyszny smak, wszak dodajemy to, co lubimy 👌😋

      Usuń