23 września 2021

CIASTO KRÓWKA, KAJMAKOWE

 


   Ciasto, które zauroczyło nas swym smakiem już jakiś czas temu. Ze zdjęć widzę, że pierwszy raz zrobiłam je już pół roku temu i ciągle jeszcze nie ma przepisu na blogu 🙈, a ciasto jest pyszne i warte rozpowszechniania. Tak więc spieszę z przepisem, już w pełni dopracowanym. 

Do masy można wykorzystać gotową masę w puszce, ja dotychczas zawsze bawię się w przygotowanie własnego kajmaku na bazie cukru trzcinowego, ale gotowy, też będzie ok. Będzie wtedy tylko bardziej słodkie ciasto. To nasze mimo, iż kajmakowe, to zbyt słodkie nie jest, jak dla nas jest idealne 😋😋😋

Masę krówkową przygotowuję z podwójnej porcji, podanej w linku powyżej. 

Połączenie ciasta miodowego z kremem śmietanowym, kajmakiem i migdałami- mniam, pychotka 😋😋


Do tego ciasta potrzebujemy 2 identycznych blaszek, moje są ciemne i mają wym. 33,5x22,5cm. Gdy nie mamy dwóch, musimy piec w jednej, wyjmując wcześniej lekko przestudzone, upieczone ciasto.


Składniki:

ciasto:

- 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)

- 1/3 szklanki* cukru (u mnie ksylitol)

- 90g płynnego miodu

- 2 jajka

- 200g masła

- 2 płaskie łyżeczki sody

- 3 łyżki (45g wody)


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy jednolite ciasto. Masę dzielimy na 2 równe części. Każdą rozprowadzamy na dnie blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 










Blaty pieczemy pojedynczo. Do piekarnika nagrzanego do 180° wstawiamy pierwszą z blaszek i pieczemy ok. 11 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.

Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia, a do piekarnika wstawiamy drugą blaszkę.

Postępujemy z nią tak samo jak z pierwszą.





Dodatkowo:

- masa kajmakowa (przepis poniżej) lub puszka kajmaku

- masa śmietanowa (przepis ponizej)

- płatki migdałów

- woda do skropienia blatów ciasta


Gdy ciasta się pieką, przygotowujemy sobie masę kajmakową.


domowy kajmak:

- 1 szklanka* nierafinowanego cukru trzcinowego

- 200g masła extra (pokrojonego na mniejsze kawałki lub w temp. pokojowej)

- 400g mleka (u mnie 3,5%)

- 30g wody

- 3 szczypty soli

* szklanka ma 250ml


Do rondla wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy wodę i część masła. Podgrzewamy na średnim palniku, delikatnie poruszając garnkiem. Gotujemy tak, doprawie całkowitego rozpuszczenia cukru. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając łyżką, aż zacznie lekko karmelizować.

Podgrzane mleko z resztą masła, dodajemy do rondla i delikatnie mieszamy, uwaga- masa się burzy. Podgrzewamy całość ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa stanie się wyraźnie gęściejsza niż na początku.

Bardziej szczegółowy przepis tutaj






Masa śmietanowa:

- 500g dobrego, gęstego mascarpone (ja używam z Piątnicy)

- 500g kremówki 30%

- 40g pudru (u mnie trzcinowy)


W misie miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką i pudrem na gęstą masę (uwaga, żeby nie uzyskać masła). Do ubitej masy dodajemy 270g masy kajmakowej i delikatnie mieszamy.









Pierwszy blat ciasta skrapiamy dość obficie pędzlem maczanym w wodzie- nie jest to konieczne, ale z doświadczenia wiem, że bardzo zalecane, bez tego ciasto jest twarde, miękkość uzyskuje dopiero po 3-4 dniach (tak miałam za pierwszym razem), a po skropieniu, jest idealne zaraz po schłodzeniu.

Na spód wykładamy ok. 700g masy śmietanowo-kajmakowej. Równomiernie ją rozprowadzamy.





 Przykrywamy drugą częścią ciasta, delikatnie dociskamy. Również dość obficie skrapiamy ją wodą. Wykładamy drugą część masy śmietanowo- kajmakowej. Wyrównujemy. Blaszkę odstawiamy do lodówki, do stężenia. 

Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie pozostałą część masy kajmakowej (masa powinna być lekko płynna, ale nie ciepła). Posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy całość w lodówce.















Smacznego :-)

2 komentarze: