18 grudnia 2014
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ
Obok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć.
17 grudnia 2014
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Na świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci.
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH
Po tym jak entuzjastycznie została przyjęta u mnie prażona ciecierzyca, postanowiłam pójść krok dalej i doprawić ją według naszych upodobań smakowych. Dla mojej najmłodszej pociechy, największej fanki tego przysmaku powstała wersja łagodna ale w konkretnym smaku, dla pozostałych wersja pikantna- pyszna, obłędnie pyszna... :-)
O tym, że ciecierzyca jest zdrowa wspominać chyba nie trzeba. Teraz jeszcze jest bardzo smaczna, myślę, że te smaki przypadną do gustu prawie każdemu. Dla tych, którzy wolą niezbyt chrupiącą wystarczy prażyć ją ok.35 minut. Ja prażyłam 50 minut, bowiem moja Córcia uwielbia wszystko co chrupie i to nawet bardzo, a na jej wyraźną prośbę ostatnio często przygotowuję to danie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)
Składniki:
- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)
- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)
- czosnek granulowany lub mielony z młynka
- sól himalajska lub morska
Dodatkowo dla wersji pikantnej:
- chili z młynka (lub w proszku)
- wędzona słodka papryka, ok.1/2-1łyżeczki
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na conajmniej 12h, może być dłużej. Po tym czasie ziarna odcedzić na sicie (durszlaku), przełożyć do miski, dodać olej, posolić, posypać czosnkiem, dokładnie zamieszać. Na blaszkę z piekarnika wykładam dwa papiery, ale tak by każdy był oddzielną powierzchnią, by zawartości się nie mieszały. Część ciecierzycy w wersji łagodnej wykładam na jedną część papieru, do pozostałej części dodaję wędzoną paprykę i kilka razy przekręcam chili z młynka. Mieszam i wykładam na drugi papier na blaszce.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszam każdą wersję na blaszce, uważając by się nie zmieszały.
Idealna przekąska na długie filmowe wieczory ale nie tylko, również jako zdrowe drugie śniadanie lub ot tak sobie, do pochrupania... ;-)
wersja łagodna:
wersja pikantna:
Smacznego :-)
15 grudnia 2014
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY
Mimo iż trafiłam już na doskonałe makarony orkiszowe, które zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby dla nas za mała. Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750 (lub 300g mąki pszennej)
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
W misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.
Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.
Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę ręcznie tak, by było gładkie i jednolite. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 1h w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na 4-8 części, rozpłaszczyć każdą delikatnie dłońmi i powoli przepuścić przez wałkowarkę na "1".
Otrzymany płat złożyć na pół i jeszcze raz przepuścić przez wałkowarkę. Czynność należy powtórzyć jeszcze 1-2 razy.
Następnie pokrętłem zmienić grubość wałkowania na "2" i powtórzyć czynność 2-3 razy. Zmienić grubość na "3" i powtórzyć jeszcze raz lub dwa.
Te same czynności powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta. Następnie uzyskane "szaliczki" pociąć na mniejsze kawałki i przepuścić przez nakładkę do robienia makaronu (cienszą do rosołowego, grubszą do makaronu do sosów). Otrzymany makaron podsypujemyw misce mąką (cienki dość obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie.
Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem do ciasta. Kilkakrotnie składamy ciasto i wałkujemy, do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Otrzymane płaty można cienko pokroić nożem lub użyć (tak jak ja) maszynki do robienia makaronu.
Makaron wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gotujemy do pożądanej miękkości. Ja do garnka z gotującym się makaronem dodaję trochę oleju (by się nie sklejał). Makaron odcedzamy na durszlaku i serwujemy.
Smacznego :-)
13 grudnia 2014
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE
Bazując na makowcu japońskim, bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego maku, z orzechami, migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne.
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE
Na bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic nie mam, bo były pyszne, a pszenica raz kiedyś nie zaszkodzi. W domowym pieczywie przynajmniej wiemy co jemy, w tym sklepowym niestety nie za bardzo. Dlatego ja pieczywa nie kupuję.
11 grudnia 2014
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU
Dla wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)