Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni (wikipedia).
Jednym zdaniem proste i pyszne danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Dla mnie wręcz bajeczne, uwielbiam bowiem połączenie pomidorów z jajkiem, ciepły pomidor ma genialny smak.
Tutaj dodajemy jeszcze ulubione dodatki, w moim przypadku czosnek, kumin i świeża kolendra (lub z braku kolendry bazylia lub natka pietruszki. Oczywiście dodatki są dowolne, ten przepis to tylko inspiracja.
Składniki:
- 2 pomidory (u mnie lima)
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego (lub dowolny inny tłuszcz)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki / bazylia, itp.
Pomidory pokroić w kostkę (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, u mnie ze skórą). Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy przez moment obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Delikatnie mieszając dusimy kilka minut, aż lekko odparują.
Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kuminem. Mieszamy. Na patelnię wbijamy jajka, delikatnie je solimy i na niezbyt dużym palniku gotujemy (smażymy) do ścięcia się białka (można patelnię przykryć, ja jednak wolę płynne żółtka, dlatego moje były bez przykrycia).
Smacznego :-)
Nigdy wcześniej takiego dania nie widziałam, ale sam fakt, że są tam jajka, przekonuje mnie w 100% :)
OdpowiedzUsuńA ja wiedziałam o nim od kilka lat, ale nie wiem czemu wydawało mi się skomplikowane i odkładałam na potem... 🙈
UsuńCzas nadrobić zaległości bo jest obłędnie pyszne, dopóki są jeszcze sezonowe pomidory 😋
Polecam 👍
uwielbiam
OdpowiedzUsuńMy już teraz też 👍😋
UsuńNo nie powiem bo wygląda naprawdę smakowicie, aż bym chętnie spróbowała tego dania. Może jak znajdę czas to wieczorem wykorzystam przepis na to danie..
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszne, a robi się błyskawicznie 👌
Usuń