25 września 2018

SZAKSZUKA



   Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni (wikipedia).
Jednym zdaniem proste i pyszne danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Dla mnie wręcz bajeczne, uwielbiam bowiem połączenie pomidorów z jajkiem, ciepły pomidor ma genialny smak.
Tutaj dodajemy jeszcze ulubione dodatki, w moim przypadku czosnek, kumin i świeża kolendra (lub z braku kolendry bazylia lub natka pietruszki. Oczywiście dodatki są dowolne, ten przepis to tylko inspiracja.

Składniki:
- 2 pomidory (u mnie lima)
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego (lub dowolny inny tłuszcz)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki / bazylia, itp.

Pomidory pokroić w kostkę (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, u mnie ze skórą). Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy przez moment obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Delikatnie mieszając dusimy kilka minut, aż lekko odparują.


Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kuminem. Mieszamy. Na patelnię wbijamy jajka, delikatnie je solimy i na niezbyt dużym palniku gotujemy (smażymy) do ścięcia się białka (można patelnię przykryć, ja jednak wolę płynne żółtka, dlatego moje były bez przykrycia).


Przed podaniem posypujemy pokrojoną świeżą kolendrą lub natką pietruszki lub bazylią lub dowolnie.






Smacznego :-)

                                                   Tysiąc twarzy pomidora

6 komentarzy:

  1. Nigdy wcześniej takiego dania nie widziałam, ale sam fakt, że są tam jajka, przekonuje mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wiedziałam o nim od kilka lat, ale nie wiem czemu wydawało mi się skomplikowane i odkładałam na potem... 🙈
      Czas nadrobić zaległości bo jest obłędnie pyszne, dopóki są jeszcze sezonowe pomidory 😋
      Polecam 👍

      Usuń
  2. No nie powiem bo wygląda naprawdę smakowicie, aż bym chętnie spróbowała tego dania. Może jak znajdę czas to wieczorem wykorzystam przepis na to danie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest pyszne, a robi się błyskawicznie 👌

      Usuń