Ciasto bardzo czekoladowe, z malinami- genialne w smaku, bardzo wilgotne i meeega czekoladowe. I choć nie jestem fanką czekolady, to to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Do tego czarna kawa lub cappuccino z dodatkiem cynamonu...- poezja smaku...👌😋
15 grudnia 2021
13 grudnia 2021
ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU
Moje dziecię uwielbia mleczne bułki, rogale, itp. Co jakiś czas piekłam jej takie rogale, ale były one dobre tak naprawdę na świeżo, potem smakowały już raczej mniej..., a, że jada je zwykle sama, trzeba było wymyślić takie, które nie starzałyby się tak szybko. Pokombinowałam trochę i na bazie wcześniejszych rogali mlecznych i mleczno- maślanych, powstały pyszne rogaliki, którym trudno się oprzeć, nie tylko na świeżo
6 grudnia 2021
PROSTY I PYSZNY CHLEB RAZOWY ORKISZOWY NA ZAKWASIE
Ten orkiszowy chleb razowy, jest meeega prosty. Wystarczy wsypać opakowanie kilogramowe mąki, dodać zakwas (dodaję bez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋
22 listopada 2021
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ
Zamarzył mi się ostatnio chleb żytni dwufazowy. Jako, że moje chleby (oprócz 3-fazowych) prowadzę metodą 1-fazową, bez zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle 2,5h.
18 listopada 2021
PYSZNA DOMOWA KAPUSTA KISZONA
Tak niewiele potrzeba, by w domowych warunkach ukisić swoją własną kapustę. Potrzebujemy tylko 2 lub 3 składników: kapustę, sól, najlepiej niejodowaną, kamienną do zapraw i ewentualnie marchew. Ja wykorzystałam białą kapustę cukrową, dodałam też niewielką ilość startej marchwi. Wyszła pyszna, delikatna, bez zbędnych dodatków kapusta kiszona. Zajadamy ją jako dodatek do kanapek lub samą z
8 listopada 2021
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE
Chleb, który od wielu lat (już ponad siedmiu 👍) cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Ma swoich wiernych fanów, od lat 😄 Chleb, w którym wyraźnie czuć charakterystyczny smak i strukturę orkiszu. Ten chleb jest bardzo sprężysty, lekko "gumowy", nie kruszy się absolutnie, taki typowo orkiszowy. Od lat piekłam go w dużej formie, ale czas płynie, dzieci się usamodzielniają, a co za tym idzie, ubywa nam domowników...,
5 listopada 2021
BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI
Bułki orkiszowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mnóstwem ziaren- bajeczne w smaku 👌😋
Inspiracją był przepis na Kuchnia tv- Piotra Kucharskiego. Te bułki skradły nasze serca, zarówno swym wyglądem- uwielbiamy duże ilości ziaren (tak w chlebach, jak i w bułkach), jak i smakiem. Pyszna, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze...mniam... 😋😋😋