12 września 2015

MALINOWA CHMURKA



    Ciacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia.

9 września 2015

PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA



   Po ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty, w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych.

8 września 2015

KOMPOT RENKLODOWY, SMAK LATA NA ZIMOWE DNI



   To nasz zdecydowany faworyt wśród kompotów. Po latach bez- kompotowych, nastąpił u nas powrót do przeszłości... Kiedyś zamykało się w słojach najróżniejsze owoce tak, by zimą mogły cieszyć nas swym smakiem i przypominać cudowne letnie dni.

5 września 2015

ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ



   Gdy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia, najczęściej podsmażam je z wędzonką  i dużą ilością cebuli. Nie jest to częste, bo ziemniaki u nas zbyt często nie bywają... Nie jest to danie ociekające tłuszczem, bo tłuszczu wbrew pozorom nie trzeba wcale dużo, skwarek również.

2 września 2015

SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, BEZ DODATKU CUKRU



   To ulubiona surówka mojej najmłodszej Córci, dzięki której przekonałam się do jej jedzenia. Przez wiele, wiele lat, była to praktycznie jedyna surówka jakiej nie jadałam. Niekiedy gdy dawałam się namówić, by ją spróbować, zawsze była tak samo sucha i bez smaku. Ta surówka, to była "zmora mojego dzieciństwa",

1 września 2015

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA, Z RUKOLĄ, FETĄ I CEBULĄ



   Pyszna, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp.