Sernik i pierniczki, czyli idealne połączenia na zbliżające się Święta. My jako iż lubimy i jedno i drugie, to dla nas wprost strzał w dziesiątkę. Innymi słowy to połączenie idealne. Polecam, u nas zagości również na świątecznym stole, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty do wykonania.
Inspiracją był ten przepis, jak zwykle z moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki, by na weekend móc się delektować pysznym ciastem.
Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki niemu spód super chrupał...
Można użyć kupnych ciastek, można spód pominąć.
Składniki:
- kruche maślane ciastka na wyłożenie spodu (nie trzeba)
- 1kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka dość gęsty)
- 200g cukru (dałam trzcinowy)
- 40g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200g słodkiej kremówki
- 3 jajka
- 200g pierników (ja dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także w polewie lub w czekoladzie.
W misie miksera ubić część sera z cukrem i proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną), następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku i cały czas ubijamy. Pod koniec dodajemy kremówkę i mieszamy do połączenia składników.
Na samym końcu dodajemy pokrojone w większą kostkę pierniczki (można wykorzystać małe rączki do krojenia...). Mieszamy.
Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wypełniamy ciastkami.
Na nie wykładamy masę serową z piernikami. Równo rozprowadzamy. Wygładzamy.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.60 minut z umieszczoną na dnie piekarnika formą z wodą. Ja piekłam bez pary wodnej, wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 140*C i piekłam ok.75 minut na termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Następnie odstawiamy sernik do stężenia do lodówki.lub w chłodne miejsce Przed podaniem posypujemy kakao. Ja polałam mój sernik polewą ganache.
Polewa ganache:
- 50g czekolady (u mnie deserowa i mleczna)
- 50g słodkiej kremówki
W rondelku zagotować kremówkę, zestawić z palnika. Do kremówki wrzucić kostki czekolady i odstawić na kilka minut. Następnie całość zamieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie polać wierzch sernika. Udekorować pierniczkiem.
Smacznego :-)
Dzieciaki uwielbiają pierniczki, uwielbiają też sernik… czy może być coś lepszego na święta od takiego wypieku? Wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje. Z chęcią przetestuję i dziękuję za ten przepis! Zastanawiam się tylko, czy można tutaj zaserwować jakąś zdrowszą alternatywę dla cukru, a jednocześnie zachować smak. Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńTak, zwykle piekę serniki z ksylitolem, są super. Niestety ostatnio musiałam z niego zrezygnować na jakiś czas (alergia na ksylitol u części rodziny). Myślę, że syrop daktylowy lub inne słodzidło też się sprawdzi. A serniczek wyszedł super, bardzo świąteczny. Pozdrawiam 😊
Usuń