Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika.
U mnie w wersji z borówkami, ale można dać dowolne drobne owoce.
Inspiracją był ten przepis.
Przepis na tortownicę o śr.24-25cm
Składniki:
- ok.80g okrągłych biszkoptów
- 500g schłodzonego mascarpone
- 200ml schłodzonej kremówki 30 lub 36%
- 100g cukru
- 200ml mleka
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g czekolady deserowej mlecznej lub gorzkiej (u mnie deserowa)
- 400-450g owoców (u mnie 450g borówek)
- 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
+ owoce do dekoracji (u mnie ogrodowe maliny, jeżyny i poziomki)
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz, papier wypuścić na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
W misie miksera ubić mascarpone razem z kremówką i cukrem.
W garnuszku zagotować mleko, odstawić z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie po łyżce dodawać jogurt cały czas mieszając.
Masę przełożyć do ubitej śmietany z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce i delikatnie zamieszać.
Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać kawałkami czekolady lub polać stopioną czekoladą (jak u nas). Podawać schłodzone.
Smacznego :-)
Serek na zimno z czekoladą i owocami. Po prostu ideał na te nasze ostatnie gorące dni lata. Prezentuje się bardzo dobrze i pewnie tak samo smakuje. Porywam przepis.. pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńDokładnie! Na tegoroczne, upalne lato przepis jest idealny. Do tego super smakuje. Polecam i pozdrawiam 😊
Usuń