Dorsz z piekarnika, to pomysł na pyszny, lekki i dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U mnie był to dorsz- czarny + polędwica z dorsza, ale można wykorzystać dowolną rybę.
Składniki:
- kawałki świeżej ryby, po ok.200g na osobę
- 1 cytryna
- sól
- świeże lub suszone oregano
+ masło czosnkowe, ziołowe, itp
Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Oprószyć delikatnie solą, skropić sokiem z cytryny, posypać suszonym roztartym w dłoniach oregano lub pokrojonym drobno świeżym. Można także przesmarować delikatnie roztopionym masłem (ja nie smarowałam).
Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15 minut na termoobiegu.
Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki.
Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp.
U mnie sezonowo - ryba ze szparagami.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz