22 maja 2018

DORSZ Z PIECA, Z MASŁEM CZOSNKOWYM



   Dorsz z piekarnika, to pomysł na pyszny, lekki i dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U mnie był to dorsz- czarny + polędwica z dorsza, ale można wykorzystać dowolną rybę.


Składniki:
- kawałki świeżej ryby, po ok.200g na osobę
- 1 cytryna
- sól
- świeże lub suszone oregano

+ masło czosnkowe, ziołowe, itp

Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.


Oprószyć delikatnie solą, skropić sokiem z cytryny, posypać suszonym roztartym w dłoniach oregano lub pokrojonym drobno świeżym. Można także przesmarować delikatnie roztopionym masłem (ja nie smarowałam).


Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15 minut na termoobiegu.




Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki.



Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp.
U mnie sezonowo - ryba ze szparagami.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz