Wiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego... Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to ciasto na mące pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością....
Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku pierwszy drożdżowiec zajadaliśmy już nawet w kwietniu. U nas jak rabarbar, to przeważnie w towarzystwie truskawek- jak dla mnie połączenie idealne.
Ciasto piekłam w dużej, ciemnej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej tortowej typ450
- 125g masła
- 1 szklanka* mleka
- 50g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki* cukru (u mnie trzcinowy lub ksylitol z minimalnym dodatkiem cukru trzcinowego)
- 1/2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500g rabarbaru
- 200g truskawek
*szklanka 250ml
Zaczyn:
Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać 1-2 łyżki mąki, oraz ok.50ml letniego mleka. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wyrośnięty zaczyn, letnie mleko oraz pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić. Następnie wlewamy stopione, letnie masło i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy także spirytus (lub wódkę). Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, tylko chwilę, ale jak kto woli...
Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w miarę równo rozprowadzamy.
Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na drobne kawałki (u mnie bardzo młody i cienki), po odcięciu ok.400g, umyte, odsączone truskawki również kroimy na małe kawałki. Owoce mieszamy razem i wykładamy na ciasto, rozkładamy równomiernie. Obsypujemy kruszonką i posypujemy płatkami migdałów.
Kruszonka:
- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 50-70g cukru
- 200g mąki orkiszowej typ450
- 30g mąki orkiszowej dunst (lub ziemniaczanej)
- 2-3 łyżki zimnej wody
+ gruby cukier trzcinowy, do obsypania ciasta (nie trzeba)
płatki migdałów (nie trzeba)
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść energicznie dłońmi (lub hakiem miksera), do uzyskania kruchego ciasta. Ja zwykle dodaję także 2-3 łyżki zimnej wody.
Gotową kruszonkę rozsypać na cieście, można także posypać płatkami migdałów i grubym cukrem trzcinowym.
Odstawić na ok.20-30 minut, aż ciasto zdecydowanie podrośnie.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.25 minut, na termoobiegu.
Możemy także wstawić ciasto do zimnego piekarnika (ja tak najczęściej właśnie postępuję) i piec ok.30 minut, od wstawienia.
Smacznego :-)
Uwielbiam ciasto z owocami, w szczególności w cieplejsze dni!
OdpowiedzUsuńMy również. Pozdrawiam 😉
UsuńDokładnie, to jest prawdziwa pyszność ;D
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam. Pozdrawiam 😉
UsuńUfff, zrobilam pól na pół: pszenna i orkiszowa wieloziarnista...i zapomnialam dodac jajek. Wyrabialam ciasto, dodawajac mleka, bo było twarde😂jak wyłożyłam rabarbar zobaczyłam w misce jajka. Ściągnęłam rabarbar, zmieszalam ciasto z jajkami i czekam na wynik🤣ciasto w piekarniku!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udało... Dobrze, że nie było jeszcze w piecu... Pozdrawiam :-)
UsuńA mi rozczyn nie chce rosnąć tylko nie wiem czemu.Mogę liczyć na jakąś podpowiedź.
OdpowiedzUsuńNigdy mi się nie zdarzyło. Ale z tego co wiem są dwie opcje: albo drożdże były kiepskie, albo zbyt gorące mleko. Rozczyn powinien ruszyć choćby trochę. Niekiedy idzie jak szalony, niekiedy wzrasta słabiej i dłużej, ale powinien choć trochę się spienić i unieść...
Usuń