3 września 2013

PLACKI, PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKĄ ORKISZOWĄ PEŁNOZIARNISTĄ



   Idealny pomysł na lekki i przepyszny obiad. Odkąd odkryłam ten przepis, placuszki bywają u nas dość często i to w bardzo dużej ilości. Są tak smaczne, że wierzcie mi iż baaardzo trudno im się oprzeć.
Przepis pochodzi z książki Pyszne 25, jednak troszkę go zmodyfikowałam, m.in.mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową dodałam także mąkę orkiszową pełnoziarnistą, zawsze to trochę zdrowsze. Polecam baaardzo gorąco. Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem koperku - mmmm Pychotka ;-)


Składniki na ok.3-4 porcje:
- 4 mniejsze cukinie (każda ok.300-350g)
- 100g mąki orkiszowej białej
- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej

+ olej kokosowy do smażenia lub oliwa

Sos czosnkowy:
- 400g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 1 łyżka majonezu (można pominąć)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku

Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka minut aż puści sok. Po tym czasie cukinie lekko odcisnąć , najlepiej przekładając je od razu do drugiej miski. Dodać do tego jajka, resztę soli oraz odważone obydwa rodzaje mąk. Całość dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię nałożyć małą ilość oleju kokosowego (lub innego tłuszczu), nałożyć po ok.1-1,5 łyżki farszu cukiniowego, lekko spłaszczyć i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony.



W tym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. W tym celu obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę (miażdżymy), dodajemy drobno pokrojony koperek, jogurt naturalny oraz majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Gotowe placuszki podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz