Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-)
Składniki na ok.6 porcji:
- 2 większe cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)
- 2 garście szpinaku baby
- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)
- por, kawałek ok.10cm
- pęczek natki pietruszki
- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół)
Dodatkowo:
- prażone płatki migdałów (na suchej patelni)
- po 3-4 krewetki grillowane na porcję
W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać ruccolę oraz pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Odstawić na ok.5 minut, a następnie wszystko zmiksować, używam ręczny blender.
Uzupełnić wrzącą wodą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Można również dodać łyżeczkę zapachowego oleju kokosowego, tak dla odmiany.
Ja dodałam krewetki grillowane, ale równie dobrze można je podsmażyć na minimalnej ilości oliwy (lub suchej patelni) z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz