Placek drożdżowy od dawna pojawia się w mojej rodzinie na wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybsze ciasto jakie znam, zarówno pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczne, wilgotne i puszyste, i nawet na drugi dzień smakuje jak świeże.
To ciasto drożdżowe jest bez wyrastania, ponieważ dosłownie rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:)
To ciasto drożdżowe jest bez wyrastania, ponieważ dosłownie rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:)
-3 żółtka
-1/4 kostki masła-62,5g
-250ml mleka
-50g drożdży
-550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej)
-szczypta soli
-1/4 szklanki oleju
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
+ owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłka
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym i rozkruszonymi drożdżami, na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka,, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać pozostałe mleko i olej). Do miski z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie wlewamy jeszcze dość gorące mleko z masłem i oliwą. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Gotowe ciasto nie powinno się kleić, jest również bardzo elastyczne. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to wykładamy owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i cukrem trzcinowym- daję mniej do kruszonki (bardzo lubimy jak chrupie na cieście). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać.
Kruszonka:
-ok.1/2 kostki masła
-mąka orkiszowa ok.1 szklanka
-cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklanki
Do masła dodać cukier według uznania i mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i pieczemy ok.30 minut (grzanie góra-dół- jak na termoobiegu musi być niższa temp. lub krótszy czas pieczenia)
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz