26 kwietnia 2021

BUŁKI ORKISZOWE Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I OTRĄB



   Bułki orkiszowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i otrąb dla obniżenia indeksu glikemicznego. Choć nie są produktem z niskim ig, to u nas poziomu glukozy nie podnoszą, ale to już rzecz indywidualna. Bułki, które powstały na bazie bułek poznańskich, na podmłodzie.

Są jeszcze smaczniejsze od tamtych (przynajmniej w moim odczuciu...), są genialne- puszyste, mięciutkie, mniam...👌😋

U nas były już po wielokroć, w wersji omączonej i nie. 


Składniki na 12 bułek:

podmłoda*:

- 200g mąki chlebowej typ 750 ,    (u mnie orkiszowa typ750)

- 200g letniej wody filtrowanej lub źródlanej

- 2g świeżych drożdży


*Podmłoda- płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji (w którym następuje rozrost drożdży), który trwa od 12-16h. Cechą podmłody jest to, że wzmacnia gluten


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 12-16h, w temperaturze pokojowej.




ciasto właściwe:

- cała podmłoda

- 350-360g mąki chlebowej typ750  (u mnie orkisz typ750)

- 50g mąki razowej typ1850 (u mnie grubomielona)

- 20g otrąb (u mnie grube owsiane)

- 12g soli (daję himalajską)

- 12g świeżych drożdży

- 200g letniej wody filtrowanej lub źródlanej


Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do misy z podmłodą dodajemy mąki, otręby, sól oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Ja mieszam na początku łyżką, a potem dłonią. Masa jest dość zwarta, lekko klejąca. Wyrobione ciasto jest elastyczne i jednolite.

Gdyby było bardzo klejące, dosypać trochę mąki..., moje ostatnie takie były... 🙈

Niby taka sama mąka...




Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w misce do wyrastania, na ok. 2h, do podwojenia objętości.




Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę dłońmi maczanymi w oliwie i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można bułki obtoczyć w mące i dopiero wówczas je odstawić. 







Bułki odstawiamy do napuszenia, na 30-40 minut.





Napuszone bułki nacinamy tępą stroną noża, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, najlepiej z parą wodną, na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie para wodna na 3* parowania, można zaparować piekarnik wstawiając naczynie z wodą na dno.
















Smacznego :-)


Domowa Piekarnia

5 komentarzy:

  1. Piękni wyrośnięte! Właśnie od roku stosuję coś w rodzaju "podmłody", po włosku jest to "lievitazione lunga" (długie wyrastanie), zachwycam się tym. Twoje bułeczki są idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Tak, to długie wyrastanie robi super robotę, my uwielbiamy takie bułeczki 😊

      Usuń
  2. Mniami! Idealne z masełkiem i świeżym pomidorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkim osobom szukającym sprawdzonej apteki internetowej moge zdecydowanie Wam polecić stronę https://aptekacentrum.lublin.pl , ponieważ sam z niej regularnie korzystam. Mają bardzo rozbudowaną oferte, dzięki czemu znajdziecie w niej praktycznie wszystko co potrzebne jest dla zdrowia i higieny.

    OdpowiedzUsuń