Są jeszcze smaczniejsze od tamtych (przynajmniej w moim odczuciu...), są genialne- puszyste, mięciutkie, mniam...👌😋
U nas były już po wielokroć, w wersji omączonej i nie.
Składniki na 12 bułek:
podmłoda*:
- 200g mąki chlebowej typ 750 , (u mnie orkiszowa typ750)
- 200g letniej wody filtrowanej lub źródlanej
- 2g świeżych drożdży
* *Podmłoda- płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji (w którym następuje rozrost drożdży), który trwa od 12-16h. Cechą podmłody jest to, że wzmacnia gluten
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 12-16h, w temperaturze pokojowej.
ciasto właściwe:
- cała podmłoda
- 350-360g mąki chlebowej typ750 (u mnie orkisz typ750)
- 50g mąki razowej typ1850 (u mnie grubomielona)
- 20g otrąb (u mnie grube owsiane)
- 12g soli (daję himalajską)
- 12g świeżych drożdży
- 200g letniej wody filtrowanej lub źródlanej
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do misy z podmłodą dodajemy mąki, otręby, sól oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Ja mieszam na początku łyżką, a potem dłonią. Masa jest dość zwarta, lekko klejąca. Wyrobione ciasto jest elastyczne i jednolite.
Gdyby było bardzo klejące, dosypać trochę mąki..., moje ostatnie takie były... 🙈
Niby taka sama mąka...
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w misce do wyrastania, na ok. 2h, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę dłońmi maczanymi w oliwie i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można bułki obtoczyć w mące i dopiero wówczas je odstawić.
Bułki odstawiamy do napuszenia, na 30-40 minut.
Napuszone bułki nacinamy tępą stroną noża, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, najlepiej z parą wodną, na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie para wodna na 3* parowania, można zaparować piekarnik wstawiając naczynie z wodą na dno.
Piękni wyrośnięte! Właśnie od roku stosuję coś w rodzaju "podmłody", po włosku jest to "lievitazione lunga" (długie wyrastanie), zachwycam się tym. Twoje bułeczki są idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Tak, to długie wyrastanie robi super robotę, my uwielbiamy takie bułeczki 😊
UsuńMniami! Idealne z masełkiem i świeżym pomidorem ;)
OdpowiedzUsuńOj, tak. Idealne 👌😋
UsuńWszystkim osobom szukającym sprawdzonej apteki internetowej moge zdecydowanie Wam polecić stronę https://aptekacentrum.lublin.pl , ponieważ sam z niej regularnie korzystam. Mają bardzo rozbudowaną oferte, dzięki czemu znajdziecie w niej praktycznie wszystko co potrzebne jest dla zdrowia i higieny.
OdpowiedzUsuń