Moje najnowsze odkrycie i od razu wielka miłość. To danie zauroczyło swym smakiem nie tylko mnie, na punkcie tych zdrowych frytek, oszalała cała Rodzinka. Tak więc, ten cudny smak zagości u nas na stałe.
Tym bardziej, że przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Idealne jako dodatek do obiadu, ale także jako np. lekka kolacja. Można je podawać same lub z dowolnym, ulubionym sosem. Polecam! Ten smak Was zauroczy... :-)
Ja przygotowywałam z 4 średnich batatów, jako dodatek do obiadu dla 5-ciu osób. Ten smak jest uzależniający... :-)
Składniki:
- 4 średnie bataty
- sól (u mnie himalajska)
-ok.15 łyżek oleju (dałam po połowie z pestek dyni i oliwę z oliwek)
Bataty dokładnie wyszorowałam i osuszyłam ręcznikiem kuchennym. Wraz z łupiną pokroiłam w słupki. W misce wymieszałam olej z solą (dałam himalajską), wrzuciłam pokrojone bataty i dokładnie przemieszałam. Następnie przełożyłam frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piekłam ok.25 minut na termoobiegu.
Przed podaniem jeszcze raz posypałam frytki grubo mieloną solą. Pychota...
Smacznego :-)
Również praktykuję ten sposób pieczenia frytek :) a z prozdrowotnych rozwiązań polecam nasze odkrycie z ostatnich miesięcy - filtr do wody redox fitaqua, który daje nam smaczną i zdrową wodę - woda ta odkwasza organizm oraz pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam :-)
Usuńbardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńMy również :-)
UsuńUwielbiam bataty w różnych daniach, np. w curry, ale niestety nie mogę się przekonać do frytek z batatów. Nie wiem, może coś robię nie tak, ale po prostu mi nie smakują, a dodana sól też mi jakoś nie pasuje do smaku batatów.
OdpowiedzUsuńW moim odczuciu właśnie ta sól sprawia, że mają idealny smak. Super przełamuje słodki smak batata. No ale smaki są różne. Może z dodatkiem ulubionych ziół...? Też byłyby super. Z drugiej strony nic na siłę. Może kiedyś... Pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam bataty, zdecydowanie spróbuje twojej propozycji u siebie w domu!
OdpowiedzUsuńPolecam. Nam zasmakowały baaardzo :-)
UsuńFrytki z batatów, to jeden z tych przepisów, które, gdy się spróbuje, to zostają na stałe w jadłospisie. Ale to dobrze! Mają niskie IG, mnóstwo cennych witamin i minerałów, do tego świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dressingów, co sprawia, że można je przyrządzać na 100 sposobów. Mniam!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. U nas zasmakowały wszystkim i to tak, że zaraz po zjedzeniu chciałoby się jeeeszcze... Coraz częściej goszczą u nas bataty:-)
UsuńWyglądają cudownie, po pracy od razu jadę po bataty :)
OdpowiedzUsuńSuper! Smakują jeszcze lepiej. Polecam i pozdrawiam :-)
UsuńJak ja sama robię to nie wyglądają tak dobrze jak Twoje, ale w smaku pyszne.
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że smakują. Pozdrawiam :-)
UsuńSmacznie, szybko i zdrowo.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Pozdrawiam😊
Usuń