Śledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania.
W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus, to to , że nie nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur. Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)
- 3 średnie cebule
- słoik konserwowych ogórków
- 3 łyżki octu
- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
- świeżo mielony pieprz
- odrobina soli
- olej z pestek winogron, słonecznikowy lub rzepakowy
+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)
Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać, zalać następną i odstawić na kilka godzin (conajmniej 2-3) , by się wymoczyły. W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu, wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry.
Następnie odlać wodę z wiaderka. Na desce ułożyć po 2 płaty śledziowe. Przesmarować je cienką warstwą musztardy (u mnie sarepska) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki (4-5) Takie na 1-2 kęsy.
W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków (tyle, by przykryły wszystkie śledzie), na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników.
Na samej górze przykrywamy całość warstwą cebuli, posypujemy pieprzem i zalewamy olejem. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Po kilku dniach mamy gotowe, pyszne śledziki.
Najlepiej wyjąć je ok.0,5h przed spożyciem.
Smacznego ;-)
Bardzo dobre. Polecam ! T.
OdpowiedzUsuńala matias to śledź moczony i wybielony chemią, nie ma nic wspólnego ze zdrową rybą
OdpowiedzUsuńTak szczerze, nigdy nie miałam białych śledzi, są bardziej kremowe. Więc chyba nie wszystkie są wybielane... Zawsze można wykorzystać oryginalne matiasy, są różowe, więc raczej też nie wybielane.
UsuńNie lepiej samemu zrobić matiasa ?
UsuńTo żadna sztuka - wystarczy płaty śledzia świeżego zalać solanką [ ilość soli - według własnego uznania ] oraz octem [ też według uznania ], gdyż jeden lubi bardziej słone, a drugi mniej słone i tak też wygląda sprawa z octem.
Matiasy ze sklepu przeważnie są zbyt słone i przeważnie używają esencji octowej, dlatego płaty są białe.
Radzę zaryzykować i spróbować samemu zrobić matiasa - płaty moczyć w zalewie nie dłużej niż 10-12 godzin, potem oskórować.
SMACZNEGO.
Pewnie, że można. Wszystko można zrobić samemu, ale można też wykorzystać gotowe matiasy. Każdy robi jak uważa😉 Pozdrawiam😊
UsuńO czym wy mówicie?! Oczywiście, że nia da się samemu zrobić matjasa. Matjas to młody śledź.
UsuńTylko 2 płaty są smarowanie musztardą czy wszystkie? No mam watpliwosci��
OdpowiedzUsuńSmaruję wszystkie płaty musztardą, ale faktycznie tak napisałam, że można mieć wątpliwości... Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam 😉
UsuńOgórki kiszone czy korniszony?
OdpowiedzUsuńJa daję konserwowe (warszawskie), z zalewy octowej.
UsuńPomału dniach nadają się do jedzenia?
OdpowiedzUsuńPo 2-3 już będą idealne 😋
UsuńTo jest pewnie na dwa sloiki
OdpowiedzUsuńSama teraz zwątpiłam... Pewnie do tego na zdjęciu wszystko się nie zmieściło, nie jest zbyt pojemny. Pewnie był jeszcze jeden mniejszy...
UsuńOlejem tylko skrapiamy czy zalewamy caly sloik ?
OdpowiedzUsuńOlejem zalewamy każdą warstwę śledzi.
UsuńCzyli po ostaniej warstwie caly sloik jest zalany tak?
UsuńTak, dokładnie.
UsuńŻona zrobiła ,coś wspaniałego !Jestem fanem tego bloga .
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Cieszę się, że śledziki smakują. Pozdrawiam 😊
Usuńczy ogórki kwaszone też się będą nadawać czy nie?
OdpowiedzUsuńWszystko rzecz gustu. Jeżeli lubimy ogórki kiszone to jak najbardziej. Osobiście do sałatki jarzynowej dodaję zawsze ogórki kiszone, ale już np.moja teściowa preferuje konserwowe. Nigdy nie próbowałam tych śledzi z ogórkiem kiszonym, ale myślę, że mogą być pyszne. Na pewno przetestuję wersję z kiszonymi również. Pozdrawiam :-)
UsuńZ kiszonymi, pycha!
UsuńSuper! U nas też bywają. Pozdrawiam 😊
UsuńA ja chciałam dziś zrobić ale mąż zeżarł musztardę�� moje śledzie będą musiały poczekać do jutra, mam nadzieję że na wigilię będą gotowe. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńOczywiście, będą idealne. Ja swoich jeszcze też nie przygotowałam. Pozdrawiam świątecznie.
Usuńpolecam Magda G:) a tak na poważnie ja jeszcze je łyżką w słoiku dopycham każdą warstwę wtedy są idealne, no i stosuje 2 rodzaje musztardy, tak czy tak nie mogę zbliżyć się do ideału sprzed 20 lat :)
OdpowiedzUsuńHmm takiej wersji śledzi jeszcze nie próbowałam, mąż jest fanem więc muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, to nasza ulubione 😊
UsuńZabieram się za to po weekendzie, dam znać jak wyjdzie! Pozdrawiam.
UsuńSuper! Czekam na wiadomość. Mam nadzieję, że zasmakują 😊
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńNasze ulubione od lat
UsuńŚledzie mają być marynowane w oleju do tego przepisu??
OdpowiedzUsuńJa daję zwykłe matyjasy ze słonej zalewy z wiaderka, bez oleju.
UsuńPolecam robiłam są pyszne 😋
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę. Pozdrawiam 😊
UsuńPolecam, są pyszne. W zeszłym roku robiłam a dziś robię w wersji z czerwoną cebulą
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam także śledzie piernikowe, nasze tegoroczne odkrycie. Pozdrawiam 😊
UsuńMam pytanie ile takie śledzie (Nie otwierany sloik) mogą stać?
OdpowiedzUsuńU nas tak tydzień-dwa. Kwestia terminu przydatności śledzi. Oczywiście w lodówce
UsuńW tym roku spróbuję właśnie taki przepis szukałam 😉
OdpowiedzUsuńSuper. Mam nadzieję, że spełnią oczekiwania😊
UsuńCzy śledzie koniecznie muszą byc solone nie przepadam za nimi robił ktoś z was z śledziami marynowanymi dobra opcja czy tylko solone nadają się do tego przepisu🙂
OdpowiedzUsuńMożna użyć takich z oleju, można też spróbować zrobić z marynowanymi, choć będą wówczas trochę mocno octowe, ale jak najbardziej można spróbować🙂
Usuń