Delikatne kruche, maślane ciasto z dodatkiem kwaskowej frużeliny z owoców leśnych, to idealny dodatek do wiosennej kawki 👌😋
U nas ostatnio królują mrożone owoce leśne- są pyszne, dość kwaśne, świetnie sprawdzają się we wszelakich słodkich deserach, przynajmniej nam bardzo odpowiadają, można oczywiście użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Inspiracją był ten przepis
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym 33x23cm
Składniki:
spód ciasta:
- 400g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej)
- 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, u mnie 18% (40g)
- 3 żółtka
- 80g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 40g dunst orkiszowy lub skrobi ziemniaczanej, lub z tapioki
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto, można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i schładzamy ok. 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy ok. 20 minut na termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie masę owocową i kruszonkę.
masa owocowa- frużelina:
- 800g owoców (u mnie mrożone owoce leśne)
- 70g ksylitolu lub cukru
- 30g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
Owoce mieszamy ze skrobią i podgrzewamy na patelni na niedużym palniku, mieszając. Doprowadzamy do zagotowania, mieszając gotujemy ok. 1 minuty. Powstanie nam kisiel owocowy.
Masę owocową wykładamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy na całej powierzchni. Posypujemy kruszonką.
kruszonka:
- 200g mąki orkiszowej typ450 lub pszennej
- 30g dunst orkiszowy lub skrobi, np. ziemniaczanej
- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 100g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
W misie zagniatamy przy pomocy haka miksera wszystkie składniki, do otrzymania kruchego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto ma mieć konsystencję kawałków kruszonki, nie ma się zbijać w duże masy ciasta. Można przygotować kruszonkę wcześniej i odstawić ją do lodówki.
Ciasto obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut na termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.
Moja mama takie robi ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam 😊
UsuńPycha! Uwielbiam takie, słodkie, lekko kwaskowate smaki!
OdpowiedzUsuńMy również 😃
Usuńdobry przepis polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało😊
Usuńniesamowicie pyszne
OdpowiedzUsuń