Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru.
Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł do gustu, ale dla mnie był idealnym dopełnieniem). Do tego pyszna polewa czekoladowa i rozkosz dla podniebienia zapewniona. Polecam bardzo gorąco.
Inspiracją był ten przepis.
Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno)
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 7 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa typ450)
- 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy)
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy, masa musi być bardzo puszysta. Na końcu w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy po każdym dodaniu.
Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
- 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone)
- 1/3 szklanki pudru (u mnie trzcinowy)
- 2 op.śmietan fix (ja zastąpiłam 2 płaskimi łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w wodzie)
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości (ok.50g) gorącej wody. Odstawić na chwilę.
W misie miksera ubić kremówkę z pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę (uwaga: szybko tężeje), dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- ok.260g powideł lub marmolady
- do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu
Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła.
Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka).
Przykryć drugim blatem, również skropić nasączeniem.
Polewa czekoladowa:
- 200g śmietany kremówki
- 200g czekolady deserowej
Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać.
Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez)
Smacznego :-)
Tradycyjne, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne 😋
UsuńJakiej gramatury śmietan-fix użyć ?
OdpowiedzUsuńKiedyś była tylko jedna, fakt dawno nie używałam... Ja dodawałam Dr Oetker, takie małe paczuszki, ale gramatury niestety nie pamiętam...
UsuńWłaśnie nie wiem co robić. Mam 2 opakowania śmietan-fixu na których jest informacja że dodaje się do 250 ml śmietany. Zastanawiam się czy 2 paczuszki utrwalą aż litr kremówki. Nie chcę zepsuć śmietany ��
UsuńMyślę, że 2 opakowania w zupełności wystarczą, wszak już sama śmietana jest 36%, więc jest bardziej trwała niż 30%. Ja zastąpiłam żelatyną, gdyż nawet śmietan-fixu nie miałam, jej ilość też była tylko dla lepszej konsystencji i trwałości masy. Gdybym dodawała śmietan-fix, to dodałabym właśnie 2 sztuki. Ciasto i tak przechowuje się w lodówce, chodzi tylko o to, by śmietana nie spływała.
UsuńZrobiłam, wyszło obłędne. Dzięki za przepis ��
UsuńSuper! Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam 😉
UsuńTradycyjne a jak tak dawno nie jadłam :D ale sama nigdy nie robiłam, czas spróbować ;p
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że wykonanie nie jest czasochłonne, a ciasto pyszne. Polecam i pozdrawiam 😊
UsuńMasz jakiś prosty patent na dzielenie biszkoptu na blaty ? Nigdy tego jeszcze nie robiłam, nie mam specjalnych noży i trochę się boję że rozwalę upieczony biszkopt.
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Ja używam noża do filetowania, ma długie ostrze i super sobie radzi. Są takie specjelne urządzenia do cięcia (z żyłką w środku), tną idealnie, ale jak na użytek domowy nóż jest wystarczający. Można przeciąć biszkopt na pół i dopiero wówczas każdą połowę przeciąć na 2 blaty. Polewa przykryje cięcie.
UsuńWygląda przepysznie, a przepis też nie jest trudny. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a ciasto rzeczywiście przepyszne. Pozdrawiam 😉
UsuńChciałam się zapytać czy mogę użyć mąki orkiszowej ale typu 700 lub 750 ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna, typ700 zachowuje się podobnie jak typ450, więc daję jej tyle samo co 450. Typ750 daję ok.10% więcej
Usuń