10 kwietnia 2018

WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z



   Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna  wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru.
Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł do gustu, ale dla mnie był idealnym dopełnieniem). Do tego pyszna polewa czekoladowa i rozkosz dla podniebienia zapewniona. Polecam bardzo gorąco.
Inspiracją był ten przepis.

Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno)

Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 7 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa typ450)
- 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy)

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy, masa musi być bardzo puszysta. Na końcu w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy po każdym dodaniu.

Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowa:
- 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone)
- 1/3 szklanki pudru (u mnie trzcinowy)
- 2 op.śmietan fix (ja zastąpiłam 2 płaskimi łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w wodzie)

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości (ok.50g) gorącej wody. Odstawić na chwilę.
W misie miksera ubić kremówkę z pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę (uwaga: szybko tężeje), dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:
- ok.260g powideł lub marmolady
- do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu

Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła.


Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka).
Przykryć drugim blatem, również skropić nasączeniem.

Polewa czekoladowa:
- 200g śmietany kremówki
- 200g czekolady deserowej

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać.
Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez)







Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Jakiej gramatury śmietan-fix użyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś była tylko jedna, fakt dawno nie używałam... Ja dodawałam Dr Oetker, takie małe paczuszki, ale gramatury niestety nie pamiętam...

      Usuń
    2. Właśnie nie wiem co robić. Mam 2 opakowania śmietan-fixu na których jest informacja że dodaje się do 250 ml śmietany. Zastanawiam się czy 2 paczuszki utrwalą aż litr kremówki. Nie chcę zepsuć śmietany ��

      Usuń
    3. Myślę, że 2 opakowania w zupełności wystarczą, wszak już sama śmietana jest 36%, więc jest bardziej trwała niż 30%. Ja zastąpiłam żelatyną, gdyż nawet śmietan-fixu nie miałam, jej ilość też była tylko dla lepszej konsystencji i trwałości masy. Gdybym dodawała śmietan-fix, to dodałabym właśnie 2 sztuki. Ciasto i tak przechowuje się w lodówce, chodzi tylko o to, by śmietana nie spływała.

      Usuń
    4. Zrobiłam, wyszło obłędne. Dzięki za przepis ��

      Usuń
    5. Super! Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam 😉

      Usuń
  2. Tradycyjne a jak tak dawno nie jadłam :D ale sama nigdy nie robiłam, czas spróbować ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że wykonanie nie jest czasochłonne, a ciasto pyszne. Polecam i pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Masz jakiś prosty patent na dzielenie biszkoptu na blaty ? Nigdy tego jeszcze nie robiłam, nie mam specjalnych noży i trochę się boję że rozwalę upieczony biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Ja używam noża do filetowania, ma długie ostrze i super sobie radzi. Są takie specjelne urządzenia do cięcia (z żyłką w środku), tną idealnie, ale jak na użytek domowy nóż jest wystarczający. Można przeciąć biszkopt na pół i dopiero wówczas każdą połowę przeciąć na 2 blaty. Polewa przykryje cięcie.

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie, a przepis też nie jest trudny. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a ciasto rzeczywiście przepyszne. Pozdrawiam 😉

      Usuń
  5. Chciałam się zapytać czy mogę użyć mąki orkiszowej ale typu 700 lub 750 ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, typ700 zachowuje się podobnie jak typ450, więc daję jej tyle samo co 450. Typ750 daję ok.10% więcej

      Usuń