26 marca 2013

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE



     Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny. Delikatny, puszysty, wprost rozpływający się w ustach.
Na wielkie okazje ale także i bez nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend dla takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .
Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier.

Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki tortowej  (dałam 255g orkiszowej typ700)
-125g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
-5 łyżek ksylitolu (lub cukru)
-cukier waniliowy (u mnie ksylitol z wanilią)
-2 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie wygnieść spód. Można schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
-1,5kg sera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty)
-1,5 szklanki  ksylitolu
-olejek śmietankowy (kilka kropli)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
-kostka masła (250g)
-8 jaj
-1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)

Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu białka ubite na sztywną pianę.

Masę serową wylać na blaszkę z kruchym spodem i piec w nagrzanym piekarniku około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą.



Lukier:
- puder trzcinowy
- kilka kropli olejku migdałowego
- kremówka

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek.






Smacznego!:)

2 komentarze: