22 września 2022

PAPRYKA MARYNOWANA, KONSERWOWA



      Dla wielbicieli papryki, pyszny przysmak. Domowa papryka marynowana, jest delikatna w smaku, nie za ostra, nie za słodka, idealna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kanapek. Ja uwielbiam takie domowe przetwory. Zimą warto sięgać po zdrowe, domowe zapasy ze spiżarni.

Polecam, u nas zagościła na stałe już w ubiegłym roku.

Przepis na ok. 8 słoiczków, 0,4l:


Składniki:

- ok. 2-3kg papryki (u mnie czerwona+ żółta)

- zalewa:

* 5 szklanek wody - 1250g

*  1 szklanka - 250g octu 10%

* 1 łyżka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej)

* 190g ksylitolu lub cukru

+ do każdego słoika:

- mały kawałek kopru (baldach+ łodyżka)

- 1-2 małe wiórki chrzanu

- 1 ząbek czosnku (jak jest duży to połowa)

- 3-5 cienkich plasterków marchewki

- 1/4 łyżeczki gorczycy

- 2 plastry małej cebuli

- 1 ziele angielskie

- 1-2 ziarna pieprzu

- mały kawałek liścia laurowego

- opcjonalnie 1 łyżeczka oliwy z oliwek (nie trzeba)


W każdym słoiku wykładamy na dno: koper, chrzan, cebulę, marchew, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz czosnek.




Papryki myjemy, osuszamy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Pakujemy ciasno do słoików.




W garnku zagotowujemy (mieszając do rozpuszczenia) wodę z ksylitolem (lub cukrem) oraz solą. Wlewamy szklankę octu, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia.

Gorącą zalewę wlewamy do wypełnionych papryką słoików. Dodajemy (gdy pamiętamy, ja nie zawsze pamiętam🙈) oliwę z oliwek. 







Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do garnka z ciepłą wodą (ok.1/2 wysokości słoików) i doprowadzamy do wrzenia (pod przykryciem). Gotujemy ok. 2-3 minuty. Od razu wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

Już po 2-3 dniach możemy się delektować pysznymi domowymi papryczkami😋😋








Smacznego :-)

2 komentarze: