Dla wielbicieli papryki, pyszny przysmak. Domowa papryka marynowana, jest delikatna w smaku, nie za ostra, nie za słodka, idealna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kanapek. Ja uwielbiam takie domowe przetwory. Zimą warto sięgać po zdrowe, domowe zapasy ze spiżarni.
Polecam, u nas zagościła na stałe już w ubiegłym roku.
Przepis na ok. 8 słoiczków, 0,4l:
Składniki:
- ok. 2-3kg papryki (u mnie czerwona+ żółta)
- zalewa:
* 5 szklanek wody - 1250g
* 1 szklanka - 250g octu 10%
* 1 łyżka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej)
* 190g ksylitolu lub cukru
+ do każdego słoika:
- mały kawałek kopru (baldach+ łodyżka)
- 1-2 małe wiórki chrzanu
- 1 ząbek czosnku (jak jest duży to połowa)
- 3-5 cienkich plasterków marchewki
- 1/4 łyżeczki gorczycy
- 2 plastry małej cebuli
- 1 ziele angielskie
- 1-2 ziarna pieprzu
- mały kawałek liścia laurowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka oliwy z oliwek (nie trzeba)
W każdym słoiku wykładamy na dno: koper, chrzan, cebulę, marchew, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz czosnek.
Papryki myjemy, osuszamy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Pakujemy ciasno do słoików.
W garnku zagotowujemy (mieszając do rozpuszczenia) wodę z ksylitolem (lub cukrem) oraz solą. Wlewamy szklankę octu, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia.
Gorącą zalewę wlewamy do wypełnionych papryką słoików. Dodajemy (gdy pamiętamy, ja nie zawsze pamiętam🙈) oliwę z oliwek.
Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do garnka z ciepłą wodą (ok.1/2 wysokości słoików) i doprowadzamy do wrzenia (pod przykryciem). Gotujemy ok. 2-3 minuty. Od razu wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
Już po 2-3 dniach możemy się delektować pysznymi domowymi papryczkami😋😋
Smacznego :-)
Uwielbiam taką paprykę.
OdpowiedzUsuńJa również😊
Usuń