Prosty, pyszny i dietetyczny sernik. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. U nas była już próba generalna. Wszyscy orzekli, że wyszedł przepyszny. Bardzo kremowy, nie czuć w nim, że ma tak niewiele kalorii, a to dobry znak. Można skosztować słodyczy, bez uszczerbku na ciele i duszy (bez wyrzutów sumienia) 😃
Wszak Święta nie muszą kojarzyć się z objadaniem. Ricotta jest niskokaloryczna, a równie świetnie sprawdza się do sernika. Od tej pory będę po nią sięgać częściej.
Cały sernik w mniejszej wersji ma niecałe 1000kcal💗
Polecam ten sernik bardzo gorąco, u nas będzie na pewno 👌😋
Inspiracją był przepis znaleziony na insta "zdrowy_talerz". Oryginał był pieczony w formie 19cm, ja swój przygotowałam w tortownicy o śr. 22cm. Podaję składniki na obydwie formy.
tortownica 19cm:
- 300g ricotty
- 5 mniejszych jajek
- 300g jogurtu naturalnego
- 80-100g erytrytolu
- budyń śmietankowy (bez cukru), 40g
dodatkowo:
jagody lub borówki
Wszystkie składniki miksujemy razem. Wykładamy do formy. Obsypujemy owocami. Pieczemy ok.50 minut w temp. 180*
tortownica 22cm:
- 400g ricotty
- 6 dużych jajek (lub 7 małych)
- 400g jogurtu naturalnego
- 60-80g ksylitolu
- 53g budyniu (bez cukru) śmietankowego
- 10g ksylitolu z wanilią (nie trzeba)
dodatkowo:
jagody lub borówki (u mnie 75g mrożonych jagód)
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (dno wyścielone papierem do pieczenia, przesmarowane boki), ja użyłam silikonowej tortownicy, ze szklanym dnem- więc nic nie smarowałam.
Na wierzch wykładamy owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 80 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc czas jest orientacyjny.
Smacznego :-)
Przepyszny sernik :) Jeden z lepszych jaki jadłem.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Nam również posmakował👌😋
UsuńPyszny sernik - Lubię tutaj wracać!
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję😊
UsuńWygląda pysznie i fajnie że jest na Erytrolu a nie cukrach
OdpowiedzUsuńStaramy się nie używać cukru, szczególnie tego zwykłego. Niekiedy bywa trzcinowy, ale głównie używamy ksylitol i niekiedy erytrytol
Usuń