Nasz ulubiony sernik gotowany, tym razem w świątecznej odsłonie. Moje dziecko uwielbia wszystko co ma smak i zapach cynamonowy, piernikowy, itp. Te ciacha, to jej ulubione. Tak mnie naszło po ich otwarciu, by przygotować z ich dodatkiem ciasto. Padło na sernik gotowany- jest pyszny, kremowy i dość szybki do przygotowania. Te ciacha nadają mu niesamowitego aromatu i smaku.
Wyszło bajecznie, na pewno będzie powtórka, myślę, że nawet niejedna... 😄
Moja tortownica ma śr. 26cm
Składniki:
- ciastka korzenne (u mnie Lotus, ale można użyć dowolnych) do wyłożenia spodu i góry ciasta
- 1kg twarogu dwukrotnie mielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie tradycyjnie Juliko)
- 250g masła
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g)
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu
dodatkowo:
- kilka łyżeczek pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- słodka kremówka
Na spodzie tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) układamy ciasno ciastka. Boki smarujemy masłem.
W garnku roztapiamy masło. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem (ksylitolem) na puch. Dodajemy do nich partiami ser i proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do garnka z masłem i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z palnika. Gorącą masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy.
Na wierzch wykładamy drugą warstwę ciastek korzennych. Odstawiamy do wystudzenia.
Z pudru (u mnie trzcinowy), kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki przygotowujemy lukier. Ja dolewam stopniowo kremówkę cały czas mieszając do odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy delikatnie wierzch ciasta. Odstawiamy do drugiego dnia, najlepiej do lodówki, aż dobrze ściągnie.
tak sie powinno piec!
OdpowiedzUsuń