5 grudnia 2020

CHLEB Z ZIOŁAMI, ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY



 Błyskawiczny, prosty i pyszny chlebek ziołowy. To ostatnie dzieło mojej nastolatki- zaraziła się manią pieczenia od rodzicielki i starszej siostry... 🙈

Idealny jako dodatek do oliwy, my tak przynajmniej lubimy. Pyszny też sam, zajadaliśmy jeszcze ciepły...mniam...😋

Masła ziołowego jak na nasz gust można dać zdecydowanie więcej, więcej też można dać czosnku...

Oryginalny przepis pochodzi ze strony tm. U nas mniejszy, z 1/2 porcji oryginału.

U nas w ciemnej tortownicy, o śr. 20cm


Składniki:

masło z ziołami:

- 30-40g cebuli

- 1 ząbek czosnku (lub więcej)

- 5g natki pietruszki

- 5g świeżych liści bazylii

- 30g masła

- 1/2 łyżeczki soli


Cebulę drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane drobno natkę pietruszki i listki bazylii. Dodać do miękkiego masła, wsypać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.


Ciasto:

- 300g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej

- 150g letniej wody (u nas 40*)

- 20g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 25g oleju, oliwy z oliwek


Drożdże umieszczamy w kubeczku, dodajemy łyżkę mąki, część wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż ruszą. Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięty zaczyn i całość mieszamy.

Masę wykładamy na podsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. U nas w kilku etapach, tak było dziecku łatwiej... Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem ziołowym, kroimy w pasy ok. 5cm i składamy w harmonijkę. 





Odkładamy do tortownicy przesmarowanej masłem, u nas dodatkowo spód wyłożony papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 minut.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.







Smacznego 😋


Domowa Piekarnia

4 komentarze:

  1. Mistrzostwo! Pyszny! Zresztą jak wszystkie chleby w Pani wykonaniu :-) jestem wielką fanką Pani bloga, Paulina

    OdpowiedzUsuń