13 października 2020

PASTA Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO



 Pyszna jesienna pasta z dyni hokkaido i masła orzechowego. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, warzyw, itp. U nas jako dip do chrupkiego chlebka bezglutenowego (na bazie kaszy jaglanej) i warzyw pokrojonych w słupki. Lubimy takie lekkie, chrupiące kolacje...😋


Inspiracją był ten przepis


Składniki:

- 1,5kg dyni hokkaido

- 3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy)

- 3-5 łyżek soku z cytryny

- 4 suszone pomidory (u mnie z zalewy)

- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie domowe z solonych, prażonych orzechów)

- 1 cebula (w oryginale była czerwona- u mnie zwykła, za to ekologiczna, od znajomych)

- 2 mniejsze ząbki czosnku

- kawałek świeżej papryczki chili, płatki chili lub pieprz cayenne 

- sól do smaku

- garść pietruszki lub świeżej kolendry


Dynie kroimy na ćwiartki, smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy ok. 30-45 minut, aż dynia będzie miękka i rumiana.





Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili (ja dałam tylko płatki).



Z upieczonej dyni wydrążamy za pomocą łyżki pestki, a miąższ razem ze skórą blendujemy na gładką masę razem z sosem sojowym, sokiem z cytryny, masłem orzechowym i podsmażoną do miękkości cebulą z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie dodajemy jeszcze sok z cytryny. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki lub kolendrę.





Przed podaniem można polać oliwą z pestek dyni i/lub posypać czarnuszką - bajeczny smak 😋

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Z powyższych składników wyszła nam olbrzymia porcja, jak na naszą 3- osobową rodzinę... 🙈

Następnym razem przygotuję z połowy składników.







Smacznego 😋

2 komentarze: