6 lipca 2020

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE



   Pyszne, lekkie kruche ciasto z truskawkami, galaretką oraz kremem z mascarpone. Idealne ciasto na letnie dni. Ostatnio to nasze ulubione ciacho. Kawa w promieniach słońca z takim ciachem... mniam...pyszności...


Piekłam w blaszce o wym. 33x23cm

Składniki ciasta:
- 300-310g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej)
- 1 płaska łyżeczka domowego proszku do pieczenia (nie trzeba, ale warto, bez niego ciasto jest takie zbite)
- 130g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią
- 2 jajka
- 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

Masa:
- 200g mascarpone
- 100g kremówki 30%
- 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa)

Dodatkowo:
- truskawki (u mnie 700g)
- 3 galaretki truskawkowe lub malinowe
- 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka)

3 galaretki wsypujemy do 1100g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie wstawiamy naczynie do lodówki.

W misie miksera umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol oraz cukier waniliowy i jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.


Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód.
Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 5-10 minut do lodówki.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 200*C i pieczemy ok.18-20 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu.

Odstawiamy do wystudzenia.


W 70g (ml) gorącej wody rozpuszczamy 1/2 paczki galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Mascarpone ubijamy razem z kremówką na gęstą masę, dodajemy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na wystudzony spód. Rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Na masie układamy pokrojone w plastry truskawki. U mnie ciasno.
Blaszkę odstawiamy do lodówki.






Schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę wykładamy partiami na ciasto i schładzamy w lodówce. Gdy uda nam się uchwycić moment, gdy galaretka jeszcze nie ma konsystencji stałej, ale już nie jest płynna, tylko taka gęstawa, możemy wylać całość od razu na ciasto. Na schłodzonym cieście galaretka ściąga od razu.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.







Smacznego :-)

4 komentarze: