Pyszne, szybkie podpłomyki, to idealna alternatywa dla domowego chleba. Nam posmakowały tak bardzo, iż były już 2 razy i to dzień po dniu. Bajeczne, błyskawiczne, przepyszne, nic tylko zakasać rękawy i w dosłownie pół godziny, możemy wyczarować domowe pieczywo.
Inspiracją był ten przepis
Składniki:
- 240-250g mąki orkiszowej typ700 lub 450 lub pszennej typ650
- 100ml (g) letniej wody
- 30g siemienia lnianego + 50ml (g) gorącej wody
- 1,5 łyżeczki soli (u mnie 10g soli himalajskiej)
dodatkowo:
mąka do podsypania
W misie zalewamy siemię lniane gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Do misy dodajemy mąkę, sól oraz pozostałą wodę i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 4-6 równych części. Każdą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na cieniutki placek.
Smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni (lub skropionej oliwą) po 2 minuty z każdej strony.
Smacznego :-)
Super przepis, szczególnie dla mnie, bo akurat nie mam piekarnika :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Pyszna alternatywa dla codziennego pieczywa. Polecam 😊
UsuńJa dodaję jeszcze trochę oleju. Lubię je do dań meksykańskich.
OdpowiedzUsuńO! Super, następnym razem też dodam 😉
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńsprawdze dzieki
OdpowiedzUsuń