7 października 2017

KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA



   Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama się sobie dziwię i nie wiem jak to możliwe..., ale to ciacho zauroczyło mnie totalnie.
Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury, to i tak wyszło przepyszne. Znalezione tutaj.
Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników.
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm

Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol)
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700)

do nasączenia:
2/3 szklanki kawy lub likieru

Białka ubijamy na półsztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Do sztywnej, błyszczącej masy dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu dosypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z kakao. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie nasączamy go likierem kawowym lub kawą.



Masa kawowa:
- 300 ml zaparzonej mocnej kawy
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody do namoczenia
- 500ml kremówki 30% (schłodzonej)
- 375g mascarpone
- 8 łyżek likieru kawowego (opcjonalnie) lub 4 łyżki cukru (lub ksylitolu)

+ 100g konfitury, np.wiśniowej (ja pominęłam)

Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut. Następnie dodać do gorącej kawy i dokładnie rozpuścić mieszając.
Dodać likier lub cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Mascarpone wyłożyć do miski i ubijać ok. 1 minuty aż zwiększy dwukrotnie swą objętość. Do kawy dodajemy mascarpone (po 1 łyżce, po każdej łyżce dokładnie mieszając, dodajemy w ten sposób 3 łyżki, następnie dodajemy resztę mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką).

W osobnej misce ubijamy kremówkę, dodajemy ją do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na czekoladowy biszkopt konfiturę owocową, np.wiśniową (ja pominęłam), na niej rozsmarowujemy masę kawową i odstawiamy do lodówki, na ok.1h.




Polewa czekoladowa:
- 200ml kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 200g czekolady deserowej

Śmietanę ubić na sztywno, następnie zagotować w rondelku. Odstawić z palnika, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Polać i rozprowadzić na powierzchni masy kawowej. Schłodzić.






Smacznego :-)

4 komentarze: