Dla wszystkich wielbicieli frytek, których przeraża ilość kalorii, tłuszczu i niezdrowych dodatków. Przedstawiam Wam frytki, które podbiły nasze serca. Z minimalną ilością oleju (u nas kokosowy), solą i ulubionymi dodatkami.
Jak dla mnie idealny jest do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Smakują zarówno same, z dowolnym dipem, jak również jako dodatek do dania głównego. Są pyszne i chrupiące. Nas zauroczyły totalnie swym smakiem. Ja przygotowuję od razu z 2-3 porcji, bo jedna to dla nas zdecydowanie za mało...W całej podanej porcji (500g ziemniaków+ olej) jest tylko 435kcal, więc tak naprawdę niewiele. Nikt nie zje sam całej porcji... No chyba żeby, ale to i tak pozostanie przy samych frytkach...
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (u mnie Gala)
- 10g oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)
- sól do smaku (u mnie himalajska)
Ziemniaki dokładnie wymyć, pokroić na mniejsze kawałki (u mnie ósemki, z niezbyt dużych ziemniaków). Olej kokosowy stopić. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem, posypać solą i dokładnie przemieszać (ja mieszam dłońmi).
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.1h, na termoobiegu. W połowie czasu pieczenia blachę wyjmujemy, ziemniaki mieszamy (będą lekko poprzyklejane) i wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Ziemniaki powinny się lekko przyrumienić, będą wówczas super chrupiące. My zajadamy je same lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
Do miski przeciskam obrany ząbek czosnku (moga być 2), solę, dodaję jogurt grecki (można dodać także 1-2 łyżeczki majonezu, ale nie jest to konieczne), trochę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszam i podaję.
Smacznego :-)
Uwielbiam takie pieczone ziemniaczki, a fakt, że są nieporównywalnie bardziej zdrowe od tradycyjnych frytek, sprawia, że uważam je za wprost idealne.
OdpowiedzUsuńMy również! Pozdrawiam 😘
UsuńTakie piekarnikowe fryty sa idealne!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dokładnie tak. 😉
UsuńDomowe frytki są najlepsze. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Dziękuję, chętnie dodam. Pozdrawiam 😘
UsuńMniam, pyszne :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam 😊
UsuńSuper wyglądają te frytki i skoro są takie fit, to jutro wrzucam w bilans!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Pozdrawiam 😋
UsuńOjejku, ale mi narobiłaś smaka! :) Ja zawsze obierałam ziemniaki, ale spróbuję teraz Twojego sposobu :)
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaki ze skórką są najlepsze 😋
UsuńWygląda Pysznie!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje, mniam 😋
UsuńDzień Dobry!
OdpowiedzUsuńMam do Pani pytanie, co do tego przepisu http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/05/ciasteczka-orkiszowo-zytnie.html Nie posiadam ksylitolu ani cukru trzciniowego czy mogę je zamienić na miód? Wyjdą wtedy czy raczej nie?
Pozdrawiam serdecznie :)
Oczywiście można. Nie podam niestety ilości, trzeba dodać do odpowiedniej słodkości.
UsuńNiedawno je zrobiłem i wyszły naprawdę świetnie ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę 😊
UsuńPozdrawiam 😉