Szybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz
rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy to wręcz nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami, a także z konfiturą, u mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową. Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-)
Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm.
Składniki suche:
- 400g mąki orkiszowej typ750
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000
- 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić cukrem, np trzcinowym
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy)
- 1/4 płaskiej łyżeczki sody
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Składniki mokre:
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (płynnego)
- 1/2 szklanki mleka
+ dodatkowo:
- ulubione owoce (u mnie 2 duże jabłka i domowa konfitura morelowo-malinowa)
Kruszonka:
- 150g mąki orkiszowej typ750
- 100g ksylitolu
- 80g zimnego masła
- 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 30 wiórków kokosowych
W misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy.
W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką.
Umieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu.
Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego.
Smacznego :-)
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje. Polecam i pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam ciasta, które nie wymagaja wiele zachodu, ale końcowy efekt jest znakomity!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Jak większość..., takie ciacha są najlepsze - mało zachodu, a efekt super. Pozdrawiam ;-)
UsuńBardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
OdpowiedzUsuń