20 kwietnia 2015

PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY



   Dla wszystkich wielbicieli serników, kolejna pyszność. Bardzo delikatny, puszysty serniczek, bezglutenowy, z dodatkiem suszonych moreli. Mieliśmy go już dwukrotnie, pierwszy raz na Wielkanoc, ale wówczas wydawało mi się, że nie zmieści się w tortownicy i piekłam na blaszce,
wyszedł cudowny w smaku, ale bardzo niski. Drugie podejście było więc konieczne. Lekko zmodyfikowałam poprzednią wersję, nie ubijałam białek na sztywno, dzięki temu nie wyrósł aż tak bardzo i równomiernie opadł. Pominęłam mąkę orkiszową (lub pszenną), dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem.
Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety.
Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm.

Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy)
- 1/2 litra słodkiej kremówki 36%
- 4 całe jajka
- 200g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
- po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g)
- 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru)
Dodatkowo:
polewa marcepanowa:
- puder trzcinowy (lub zwykły)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka łyżeczek słodkiej kremówki
- płatki migdałów
- kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania

W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta.


W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać, do drugiej mniejszej miski.
Do misy miksera przekładamy ser, rozkręcamy go, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo masę jajeczną i cały czas ubijamy (rozcieramy), na końcu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy.


Wsypujemy pokrojone na małe kawałki morele i mieszamy.


Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem),



wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut.


Mój niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał.


Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów.





Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą.


Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową.


Smacznego :-)
Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Jest glutenowy skoro jest mąka pszenna (lub orkiszowa)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam iż dałam tylko mąkę ziemniaczaną, więc jak najbardziej jest bezglutenowy.

      Usuń