Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite...
Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm.
Składniki spodu:
- 150g pełnoziarnistych herbatników
- 50g masła
- 50g orzeszków ziemnych
Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki masy serowej:
- 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 250g mascarpone
- 125ml słodkiej kremówki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 4 jajka
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem i ksylitolem z wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone).
Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut. Ja piekłam 78 minut.
Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na ok.30 minut.
Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. U mnie polany lukrem z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki.
Posypałam także delikatnie płatkami czekoladowymi (z ksylitolem).
Smacznego :-)
Pychotka ;))
OdpowiedzUsuńOj,tak. Pozdrawiam ;-)
UsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńKusi, kusi i rewelacyjnie smakuje. Polecam i pozdrawiam :-)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/
Polecam i pozdrawiam :-)
Usuń