30 stycznia 2015

KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE



   Ostatnio coraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie.
Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-)
Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym z dodatkiem masła, te były również smaczne ale te na słodko, były naj, naj, naj... :-)
Przepis znaleziony u Olgi Smile .

Składniki:
- 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 4 szklanki -1l wody
- 200g tofu naturalnego (lub sera)
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

Kaszę podprażyć kilka minut w pustym garnku, mieszając ją. Gdy będzie już ciepława dolewamy gorącą wodę, mieszamy, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok.25 minut. Odstawiamy i studzimy. (wystarczy ok.30 minut).
Do malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka.
Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto.
Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski.
Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski.



Gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem lub cukrem. Lub podsmażone jako dodatek np.do sosu..., z warzywami...




Smacznego :-)
Zdrowy obiad Zimowy Obiad Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz