Pudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy jeszcze nie próbowali, polecam, u nas zasmakował wszystkim, bez wyjątku. Idealny ze świeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania.
Polecam również deser chia z sosem truskawkowym
Składniki na 4 porcje:
- 5 pełnych łyżek nasion chia*
- 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego roślinnego)
- 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu)
- świeże owoce (dowolna ilość i rodzaj)
* Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu.
Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut.
Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki).
Podawać z sezonowymi owocami. U nas borówki i truskawki.
Polecam również deser chia z sosem truskawkowym.
Smacznego :-)
Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Bardzo, ale to bardzo mnie ten deser zaciekawil!
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie efektownie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Jest pyszny. Delikatny a zarazem bardzo pożywny. To ulubiony deser mojej Córci. Sama odmierza łyżką ziarenka i miesza. No i zajada ostatnio prawie na okrągło. W tej chwili z malinami ale uwielbia także sam. :-)
Usuńciekawa propozycja :) a gdzie kupić te nasiona chia? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa kupuję na allegro. Ale widziałam również w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam :-)
Usuńhej,czy mozna dac normalne mleko ,krowie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak choć sama nigdy nie próbowałam. Proponowałabym jednak spróbować najpierw z 4 łyżkami nasion i ewentualnie dosypać później piątą gdyby te nie zagęściły mleka. Mleko roślinne jest jednak troszkę rzadsze niż krowie, takie bardziej wodniste.
UsuńUwielbiam truskawki, a te pudding wyszedł mi super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował. To ulubiona wersja puddingu moje Córci :-)
UsuńA możemy podgrzać mleko czy raczej ten deser jest na zimno ?:)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze na zimno, ale nic nie szkodzi spróbować na ciepło.
UsuńKiedyś spróbowałam ale średnio wyszło... Pozostałam przy opcji "na zimno"
Usuńblonnik i smaczno
OdpowiedzUsuń