16 września 2014

JESIENNA ZUPA GRZYBOWA



   Jesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak.

Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-)

Składniki:
- garść suszonych grzybów
- mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 0,5l bulionu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- 100ml kremówki
- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju)
- 1-2 łyżki masła
- ser pleśniowy do posypania
- natka pietruszki do posypania


W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki masła.
Przed podaniem posypujemy kawałkami sera pleśniowego i natką pietruszki.




Smacznego :-)


Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz